• Hvala navijačem, staršem, sponzorjem, vodstvu, trenerju,...!

    Slider

O nas

Odbojkarska selekcija članic Zgornje Gorenjske regije

Projekt je bil zastavljen na pobudo OK Bled in pripravljen v iniciativnem odboru treh društev oziroma odbojkarskih klubov iz zgornje gorenjske regije: OK Bled, ŠD Jesenice- OK Mladi Jesenice in TVD Partizan Žirovnica. V tem projektu smo se sosednji odbojkarski klubi dogovorili za nov pristop k delu in boljšem sodelovanju v danih splošnih kriznih razmerah s ciljem optimalnega izkoristka vseh virov na regijskem nivoju in doseganja najboljših možnih rezultatov v vseh ozirih. Zaradi tega želimo, da ste ljubitelji odbojke s tem seznanjeni, računajoč tudi na vašo podporo temu projektu v smislu prisotnosti na naših dogodkih.

Kanček zgodovine

Čeprav je odbojka na področju zgornje Gorenjske v minulih 15 letih na veselje ljubiteljev dosegala svoje zgodovinske uspehe tako z ženskimi (OK Bled – državne prvakinje) kot moškimi ekipami (OK Bled / ACH Volley, OK Kropa …), pa se seveda vse lahko naglo spremeni. Po neizogibnem odhodu članske ekipe ACH Volley v Ljubljano, OK Bled nadaljuje delo v tekoči sezoni predvsem z mlajšimi selekcijami. Delo s starejšimi moškimi selekcijami je nekako padlo na ramena ekipe iz Krope, ki je skupaj z ekipo ACH Volley prav tako v zadnjih letih dosegla svoje največje uspehe.

Na Jesenicah v okviru Športnega društva že več let deluje OK Mladi Jesenice, v katerem vadijo in uspešno nastopajo selekcije deklic na čelu s člansko žensko selekcijo Jesenice – Bled v 1. državni odbojkarski ligi (1. DOL- ženske). Ta ekipa je nastala v letu 2003, ko se je blejski klub odločil, da se bo popolnoma osredotočil na moško odbojko ter je vse svoje mlade igralke in trenerja prepustil OK Mladi Jesenice. Že v prvi sezoni se je ekipi uspelo uvrstiti v prvo ligo. Tudi kasneje so mnoge mlade igralke iz blejskega kluba in tudi iz Žirovnice nadaljevale igranje v jeseniški ekipi. Z dobrim delom so bili na Jesenicah doseženi dobri rezultati v mlajših kategorijah, saj so te selekcije redno vsakoletno nastopale v finalih državnih prvenstev. V vsaki kategoriji je klub imel tudi nekaj državnih reprezentantk. Vendar pa pogoji za vzdrževanje prvoligaške ženske selekcije nikoli niso bili optimalni in so se v zadnjih letih samo še slabšali. Predvsem nikoli ni bilo dovolj sredstev, da bi zadržali doma vzgojene igralke, ko so te odhajale na študij v Ljubljano ali druga večja mesta in so jih postopoma prevzemali večji in finančno močnejši klubi. V zadnjih sezonah se je tako domača ekipa vsako leto borila za obstanek v 1. DOL- ženske. Enako je bilo tudi v letos zaključeni sezoni, ko smo že s skupnimi aktivnostmi vseh treh klubov uspeli zagotoviti zadostne pogoje za uspeh na odločilnih tekmah za obstanek. Samo na Jesenicah v trenutnih razmerah namreč ni mogoče več zagotavljati pogojev za konkurenčno nastopanje v prvi ligi in prišlo bi do izpada ekipe v drugo ligo ter tako poleg moške (po odhodu ACH Volley-a) tudi do stagnacije kvalitete ženske odbojke v zgornje gorenjski regiji. S takim stanjem se odbojkarski entuziasti nikakor ne moremo sprijazniti, saj je predvsem pri dekletih zanimanje za vadbo in igranje kvalitetne odbojke veliko.

Trenutne razmere v športu in kaj storiti

V klubih nam je popolnoma jasno, da so trenutne gospodarske razmere za vse športe še vedno dokaj neugodne in da zato obstaja nevarnost hudega upada kvalitete na vseh nivojih. Mogoče še bolj kot za druge regije v Sloveniji to velja prav za našo regijo. Tudi odbojkarski klubi vse težje financiramo našo temeljno dejavnost- vzgojo najmlajših selekcij dečkov in deklic usmerjenih v vrhunski in kvalitetni šport- zato je sila težko, da bi si posamezni lokalni klubi lahko sami postavljali višje tekmovalne cilje s članskimi selekcijami.

Po drugi strani sprijaznjenost s slabim stanjem lahko vodi samo v malodušje in nemotiviranost ter s tem v spiralo upadanja ambicij in kvalitete vrhunskega športa v naši regiji. Vsaka kriza tudi v športu ponuja nove izzive. Naše mnenje je, da se s težkim stanjem in stagnacijo ne smemo sprijazniti in da je mogoče in potrebno narediti nekaj več. Del rešitve vidimo tudi v tem, da se poskusimo v odbojki obdržati na vrhunskem nivoju vsaj v slovenskem okviru tudi z žensko ekipo, ki bo v naslednjem srednjeročnem obdobju lahko stabilno in kvalitetno nastopala v 1. DOL- ženske. Ocenjujemo, da je to mogoče zagotoviti s pretežno lastnimi močmi v regiji in z večino doma vzgojenih igralk, saj v več klubih razpolagamo s široko bazo perspektivnih deklic v različnih kategorijah in selekcijah. Poleg tega menimo, da je mogoče te cilje v ženski odbojki doseči s sorazmerno majhnimi sredstvi glede na učinke, ki so dosegljivi ob kvalitetnem in koordiniranem delu. To pa odbojkarji znamo pripraviti in opraviti.

Kje smo trenutno in kam gremo?

Odbojkarski entuziasti iz OK Bled, OK Mladi Jesenice in TVD Partizan Žirovnica smo zavihali rokave, se sestajali, usklajevali ter dogovorili za združitev moči in za tesnejše sodelovanje pri vzpostavitvi regijske selekcije članic za nastopanje v 1. ženski državni odbojkarski ligi (1. DOL- ženske). V minulih sezonah smo s skupnimi napori dosegli zastavljene cilje, se v sezoni 2013/ 2014 za eno leto poslovili od prvoligaške konkurence, kamor se je Zgornja Gorenjska po letu dni vnovič vrnila. Pred prihajajočo sezono smo ekipo nekoliko spremenili. Sicer smo vsi trije udeleženi klubi pri tem projektu podpisali dogovor, v katerem smo se zavezali, da bomo poiskali vse notranje rezerve in k skupnemu projektu prispevali vse kar in kolikor najbolje zmoremo. Skupaj bomo iskali rezerve za financiranje prve ekipe in tudi nove sponzorje. To pomeni, da združujemo igralski in strokovni kader v prvi ekipi, obenem pa skrbimo za nemoteno delo tudi v nižjih selekcijah za nastopanje v ostalih starostnih ligah. S tem bo več sodelovanja trenerjev in več koordiniranega dela na vseh nivojih. Namen je izboljšati učinkovitost in kvaliteto dela na vseh nivojih, izboljšati strokovno delo z mladimi, pa tudi vzgajati vse druge potrebne strokovne kadre, ki so nujni za uspešno delo po modernih standardih v športu. Vsi klubi posamično želimo svojim selekcijam zagotavljati že v naši regiji enakovredne primerjave in dosegati optimalne rezultate, kar velja tudi za združene ekipe na višjih nivojih tekmovanj.

Cilji in vizija

Naši cilji v prihajajoči sezoni so predvsem zagotovitev obstanka med najboljšimi, v naslednjih letih pa je želja konstantno zasedati položaje v zgornji polovici in celo pri vrhu lige. Pomemben stranski cilj je tudi motivacijski vidik za številne mlade igralke, ki se lahko v nekaj letih v boljših pogojih in z jasnimi cilji razvijejo v vrhunske slovenske igralke. Naša vizija je s pomočjo prve ekipe vzpostaviti močno razvojno piramido selekcij z bazo v več klubih, kjer bi zagotavljali različne tekmovalne ekipe v vseh starostnih kategorijah in iz katerih bi se napajala kvalitetna in predvsem »domača« prva ženska ekipa.

Finančni načrt kaže, da delovanje take ekipe trenutno stane pri skrajno racionalnem ravnanju od 55.000 do 60.000€ letno, kar je seveda odvisno tudi od vsakoletnih kratkoročnih ciljev. Naša ocena je, da je glede na pričakovane rezultate, ki so dosegljivi, to dosegljiv proračun, če se porazdeli na več klubov, nekaj sponzorjev in se vsaj delček potrebnih sredstev zbere tudi iz več občin v regiji. Ekipa bo vsekakor odražala regijski značaj in na ta način promovirala zgornjo gorenjsko regijo, njeno gospodarsko in družbeno življenje ter potencial mladih. Dajala bo motiv in predstavljala cilj za preko 400 mladih deklet, ki vadijo odbojko v različnih kategorijah v naših klubih.

Potrebujemo in računamo tudi na pomoč

Seveda ne pričakujemo samo uspehov in veselja, vedno so možne tudi težave. Nevarnost je vsekakor splošna gospodarska in tudi družbena kriza. Vsekakor računamo na razumevanje in pomoč gospodarstva v regiji v obliki sponzorskih in donatorskih sredstev. Tudi v javni družbeni sferi računamo na naklonjenost in pomoč naših matičnih in okoliških občin. Nevarnost vidimo na tem področju v drobljenju vseh družbenih funkcij po majhnih občinah in v praktični nezmožnosti preseganja ozkih »ograj« pri združevalnih projektih. To se na žalost vedno bolj odraža v občinskih pravilih za možnosti sofinanciranja takih idej iz javnih sredstev, saj se vedno bolj teži k ozkemu »lokalpatriotizmu«, po katerem vsak financira vedno bolj samo še svoje občane.

Pričakujemo in vabimo vse ljubitelje odbojke, da se odzovejo in nam pomagajo vsaj s tem, da bodo prihajali na domače tekme prve ekipe, ki se bodo v »Dvorani pod Stolom« v Zabreznici in seveda tudi na tekme drugih selekcij po klubih. Seveda si močno želimo tudi drugih olik pomoči in sodelovanja.

Še nekaj dejstev o ekipi za 1. DOL- ženske v sezoni 2017/18

Ekipa bo v sezoni 2016/17 formalno prijavljena pod OK Mladi Jesenice. Za operativno vodenje ekipe je bil pred leti v dogovoru med klubi določen operativni odbor (OO), za vse ostale organizacijske, koordinacijske in strateške naloge pa koordinacijski odbor (KO). Ekipa bo trenirala na Jesenicah in v Zabreznici, vse domače ligaške tekme bo igrala v Dvorani pod Stolom v Zabreznici.

Ime ekipe in sponzorji

Ekipa se bo še naprej imenovala Zgornja Gorenjska, v primeru pridobitve ustreznega partnerja se imenu Zgornja Gorenjska doda še ime sponzorja.

Naslov in kontaktni podatki

OK Mladi Jesenice (prva ekipa), Ledarska ulica 4, 4270 Jesenice, e-naslov: okmladi@gmail.com, info@ok-gorenjska.si.

Comments are closed.